Orta Amerika’da, Güney Amerika ve İsrail’de yetişen “altın çilek”, diğer adıyla “yer kirazı”,“Physalis Peruviana” adıyla tanınıyor. Ülkemizde de Mersin’in Silifke ilçesinde kültür çalışmaları yapılan altın çileğe “Pelerinli Bektaşi Üzümü”,”Kaz Üzümü”,”Yer Kirazı”,”İnka Eriği” ve “Güvey Feneri” de deniliyor. Tatlı mayhoş bir tada sahip olan meyve patlicangiller familyasından geliyor.
Çok sayıda kökçükleri olan, yaklaşık 1-1.5 metre boyunda daha çok yer örtücü şeklinde, kışın kuruyan, ilkbaharda tekrar yerden çıkan dik gövdeli otsu bir bitkidir. Çiçekler uzun saplıdır ve yaprak koltuklarında oluşur. Meyve turuncu renkte ve üzümsü yapıda olup, portakal sarısı, kağıtsı kapalı bir torba içinde bulunur. Orman içleri, akarsu kıyıları ve kültür alanlarında bitki doğal olarak çoğalma olanağı bulur. Yarı güneşli, gölgeli ortamlarda iyi gelişir. Özellikle meyvelerin olgunlaşma safhasında bol suya ihtiyaç duyar. Haziran – Temmuz aylarında açan sarı renkli çiçekler yaz sonuna doğru portakal rengine dönüşür. 2 – 3 santimlik kozalak gibi dilim dilim görünüşü aslında içinde bir sürpriz saklamaktadır. Çiçeğin dış kabuğu sonbaharda kurumaya başlar. Damar gibi ağ doku, yusyuvarlak portakal renkli bir meyveyi adeta kafes içine alır. Yer kirazı tohumundan üretilir.Egzotik meyvenin anavatanı Güney Amerika’dır.
İçeriğinde C, B1, B2, B3 vitaminleri bulunduran altın çilek 1oo gramında 6 gram şeker barındırıyor. Serbest radikalleri etkisiz hale getirdiği için yaşlanmayı geciktiren bu meyve, kan dolaşımının da düzenlenmesine yardımcı oluyor. Cilt hastalıkları, astım, bakteri enfeksiyonları, ishal, ödem, iltihap, lösemi, sıtma, bulantı, tümör gibi pek çok sağlık sorununa da karşı koruyucu.
Bilgilendirmeniz için teşekkür ederiz “ömer”.
KARADENİZ KIYILARINDADA YETİŞİYOR ARTIK GİRESUNDA YERKİRAZI OLAN BİRSÜRÜ EV VAR