Mabet ağacı(Ginkgo biloba)(Çince ve Japonca 銀杏), günümüzde varlığını sürdüren hiçbir yakın türü veya benzeri bulunmayan, tamamıyla kendine özgü bir ağaçtır. Ginkgolar 20-35 metre arasında yüksekliğe varan orta ile geniş arası boyutlarda yaprak döken ağaçlardır. Zirveleri çoğu kez köşeli, yaprakları uzun ve dağınıktır. Ginkgo Çin’de uzun zamandır yetiştirilen bir yaşayan fosildir.
Bu ağaç Türkiye’de gümüş kaysı, fil kulağı, kız saçı, Çin yelpaze çamı gibi isimlerle de anılmaktadır.
Ginko dalları, muntazam yapraklı uzun sürgünler halinde büyümektedir. Yaprakları yelpaze şeklindedir ve uçlara uzanan damarları bulunmaktadır. Bu damarlar bazen birbirleriyle kesişmekte, ancak hiçbir zaman düzgün bir ağ oluşturmamaktadırlar. Boyutları 5-10 santimetre arasındadır. İki çenekli ağaçlardır. Ginkgo meyvesi içindeki cevizimsi çekirdekler Asya ve Asya dışı ülkelerin gurmelerince beğenilmekte, bir Çin düğün yemeğininde (konjii)ana maddesi olarak kullanılmaktadır. Ginkgo yapraklarının özü flavonoid glükozidleri içermektedir ve ginkgolidler (Ginkgo özü bazlı ürünler) giderek daha yaygın bir şekilde eczacılıkta kullanılmaktadır. Araştırmalar Alzaimer(Hafıza Kaybı, Unutkanlık) rahatsızlıklarında, hafıza güçlendirmede, başdönmesini önlemede ve zihinsel konstantrasyon arttırmada gingko özünün mutlak yararları bulunduğuna işaret etmekte, olası diğer faydalarına ilişkin çalışmalar sürmektedir. İleri yaşlardaki insanların kullanması tavsiye edilir.
Bu ağaç Türkiye’de gümüş kaysı, fil kulağı, kız saçı, Çin yelpaze çamı gibi isimlerle de anılmaktadır.
Ginko dalları, muntazam yapraklı uzun sürgünler halinde büyümektedir. Yaprakları yelpaze şeklindedir ve uçlara uzanan damarları bulunmaktadır. Bu damarlar bazen birbirleriyle kesişmekte, ancak hiçbir zaman düzgün bir ağ oluşturmamaktadırlar. Boyutları 5-10 santimetre arasındadır. İki çenekli ağaçlardır. Ginkgo meyvesi içindeki cevizimsi çekirdekler Asya ve Asya dışı ülkelerin gurmelerince beğenilmekte, bir Çin düğün yemeğininde (konjii)ana maddesi olarak kullanılmaktadır. Ginkgo yapraklarının özü flavonoid glükozidleri içermektedir ve ginkgolidler (Ginkgo özü bazlı ürünler) giderek daha yaygın bir şekilde eczacılıkta kullanılmaktadır. Araştırmalar Alzaimer(Hafıza Kaybı, Unutkanlık) rahatsızlıklarında, hafıza güçlendirmede, başdönmesini önlemede ve zihinsel konstantrasyon arttırmada gingko özünün mutlak yararları bulunduğuna işaret etmekte, olası diğer faydalarına ilişkin çalışmalar sürmektedir. İleri yaşlardaki insanların kullanması tavsiye edilir.
Makro çekim ile gerçekleştirilmiş suyun damlalar halindeki görüntüsü Ginko Biloba yaprağının üzerinde daha bir anlamlı duruyor.
Kaynak : wikipedia