Yandex.Metrica

Kız kulesi

Kız kulesi salacak yakınlarında İstanbul boğazının marmara tarafında bir çok efsaneye konu olmuş bir yapıdır. Bizans devrinden kalma bu eser Üsküdar‘ın sembolu haline gelmiştir.
Bu resimde de Kız Kulesi’nin Üsküdar tarafından çekilmiş bir resmini görüyoruz.
Millattan önce 275 yıllarında kadar dayanan bu kule, marmara denizde küçücük bir ada üzerine inşa edilmiştir. Bazı Avrupa’lı tarihçiler buraya Leander kulesi ismini vermişlerdir. Evliya Çelebi ise kuleyi şöyle tarif eder: “Deniz içinde karadan bir ok atımı uzak, dört köşe, sanatkarane yapılmış bir yüksek kuledir. Yüksekliği tam seksen arşundur. Sathı mesehası ikiyüz adımdır. İki tarafına bakan yerde kapısı vardır.”

Daha sonraları bir çok restorasyon geçiren kulenin bugünkü halinin al tarafları Fatih devrinde yapılmıştır. Kulenin şimdiki şeklini ise II. Mahmut vermiştir. Kulenin üzerinde 1832 tarihli bir de tuğrası bulunmaktadır. Kulenin Eminönü tarafı daha geniş olup burada bir de sarnıç bulunmaktadır.

Yunan döneminde bir mezara ev sahipliği yapan bu ada daha sonra Bizans döneminde gümrük işlerinde kullanılmıştır. Osmanlı döneminde ise gösteri platformundan, savunma kalesine, sürgün istasyonundan, karantina odasına kadar bir çok işlev yüklenmiştir.

2000 yılında yapılan restorasyon sonrası kule restorant olarak kullanılmaya başlamıştır.

Antik Çağ’da Arkla (küçük kale) ve Damialis (dana yavrusu) adları ile anılan kule, bir ara da “Tour de Leandros”(Leandros’un kulesi) ismi ile ün yapmıştır. Şimdi ise Kız Kulesi ismi ile bütünleşmiş ve bu ismi ile anılmaktadır.

(Kız kulesi hakkında ayrıntılı bilgi wikipedia’dan derlenmiştir)

10 yorum

Yorum Gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir