Büyük Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman‘ın oğlu II. Selim tarafından “Koca Sinan” lakabıyla tanınan, devrin ve tüm zamanların en büyük mimari Mimar Sinan tarafından 1568 yılında yapımına başlanmıştır. Osmanlı ve dünya mimarisinin en önemli baş yapıtlarından biri olan muhteşem camii, 14 Mart 1575 yılında ibadete açılmıştır. Camii, aynı zamanda Mimar Sinan’ın “ustalık eserim” dediği bir baş yapıtıdır. Şuanda camii, Edirne ilinin tam merkezinde bulunmaktadır. Camiinin Edirne şehrinde yapılmasının sebeplerinden biri olarak; Rumeli’deki Osmanlı Egemenliğinn korunması ve II. Selim’in bu şehre çok düşkün olması gösterilir. 8 sütun üzerine oturtulan kubbesi bulunan Selimiye Camii’nin, yükseliği; 43,25 metre, çapıda; 31,25 metredir. Minarelerinin yüksekliği de 70,89 metredir. Camiinin bilinen en büyük özelliği Edirne şehrinin her yerinden; görülüp, izlenebilmesidir…
Camiinin hat ve çini işçilikleride dillere destandır. İçindeki çinilerin çoğu İznik çinileridir. Bir rivayete göre Rus-Osmanlı savaşı sırasında, Rus düşman askerlerinin komutanı Mihail Skobelev tarafından çinilerin bazıları sökülerek Moskova’ya götürülmüştür.
28 Haziran 2011 Salı Günü, Paris’te yapılan UNESCO Dünya Mirası Komitesi toplantısında, ünlü camii Selimiye’nin; Dünya Mirası Listesi’ne girmesine oy birliğiyle karar verilmiştir…
Fotoğrafcı (Photographer): M. Günaydın
Selimiye Camii Resimler:
Muhteşem camiinin avlusundan bir manzara…
Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Camii’sinin dış görüntüsünden bir manzara…
Camiinin farklı açıdan güzel bir iç manzarası…
Beğeniceğinizi umduğumuz “selimiye camii resimler” bölümünü görüntülediniz…